Mitä muuttosiivous sisältää?

Tässä blogitekstissä kerron mitä muuttosiivouksella tarkoitetaan ja mitä muuttosiivous yleisesti ottaen sisältää. Tämän blogitekstin lukemalla pystyt itse suorittamaan muuttosiivouksen haluttuun kohteeseen ja tiedän mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota muuttosiivouksessa. Kerron myös vinkkejä siihen, jos haluat tilata muuttosiivouksen ulkopuoliselta yritykseltä.

Mikä on muuttosiivous?

Muuttosiivouksella tarkoitetaan siivousta, joka tehdään asuntoon omistajan tai vuokralaisen vaihdon yhteydessä. Yleensä muuttosiivous tehdään tyhjään asuntoon ennen seuraavan asukkaan muuttoa. Muuttosiivous pitää suorittaa aina edellisen asukkaan toimesta, joko siivoamalla itse tai tilaamalla siivouksen ulkopuoliselta tekijältä. Jos muuttosiivouksen jättää tekemättä vuokra-asuntoon, sinulta voidaan jättää takuuvuokra maksamatta tai mahdollisesti saat laskun siivouksesta joka on jouduttu tilaamaan kohteeseen.

Mitä muuttosiivous sisältää?

Muuttosiivouksen sisältö saattaa hieman vaihdella, mutta tähän on listattu mitä muuttosiivous yleisesti ottaen sisältää:

  • Kaappien, tasojen ja hyllyjen pyyhkiminen
  • Keittiön kaappien, pintojen ja altaiden pesu
  • Jääkaapin ja pakastimen sulatus ja pesu (myös takaa, jos mahdollista)
  • Uunin ja hellan pesu (myös takaa, jos mahdollista)
  • Vessojen, kylpyhuoneen ja saunan pesu
  • Ikkunoiden pesu
  • Korvausilmaventtiilien puhdistus
  • Lattiakaivojen puhdistus
  • Parvekkeen siivous
  • Lattiapintojen imurointi ja moppaus

Mitkä asiat vaikuttaa muuttosiivouksen sisältöön?

Ennen muuttosiivouksen aloittamista tai sen tilaamista ulkopuoliselta tekijältä, kannattaa varmistaa sen sisältö esimerkiksi vuokranantajalta tai isännöitsijältä. Kannattaa samassa yhteydessä myös mainita jos asunnossa on mennyt jotain rikki tai asuntoon on tullut sellaisia jälkiä, jotka ei synny normaalin asumisen yhteydessä. Muuttosiivouksen sisällössä saattaa olla pieniä eroja esimerkiksi ikkunoiden pesun suhteen ja myös vuodenaika vaikuttaa muuttosiivouksen sisältöön. Varmistamalla muuttosiivouksen sisällön etukäteen vältyt turhilta ongelmilta, jos jotain siivouksessa on unohtunut.

Miten vuodenaika tai sähkösopimus vaikuttaa muuttosiivoukseen?

Jos peset kesällä muuttosiivouksen yhteydessä ikkunnat, niin se tehdään ihan normaalisti kaikille pinnoille. Ikkunanpesun yhteydessä voit pyyhkiä myös ikkunalaudan, kun ikkuna on kokonaan auki. Jos muuttosiivoukseen kuuluu ikkunanpesu ja teet sen talviaikaan, niin yleensä ikkunat pestään vain sisäpinnoilta pakkasen vuoksi. Joissakin tapauksissa ikkunoita ei pestä talviaikaan ollenkaan, joten tämäkin asia kannattaa varmistaa ennen siivousta.

Sähkösopimuksella on iso merkitys muuttosiivouksen kannalta. Muuttosiivoukseen tarvitset sähköä esimerkiksi imurille ja ilman valoja on vaikea saadaa puhdasta siivousjälkeä. Kannattaa siis varmistaa sähkösopimuksen päättymispäivä ennen muuttosiivouksen aloittamista. Muuton yhteydessä kannattaa myös jättää muutamia valoja asuntoon tai ottaa muuttosiivoukseen mukaan esimerkiksi rakennusvaloja joilla näet siivota.

Mitä kannattaa huomioida muuttosiivouksessa?

Muuttosiivousta ei kannatta tehdä kiireen keskellä tai liian nopealla aikataululla ennen seuraavaan asukkaan saapumista. Muuttosiivoukseen kannattaa varata reilusti aikaa ja mitään työtehtäviä ei kannatta jättää tekemättä. Nykypäivänä heikosti tehdyistä muuttosiivouksista reklamoidaan usein ja tämä kannattaa muistaa siivouksen lopputulosta tarkastellessa.

Kannattaa myös muistaa, että ilman hyviä ja asianmukaisia välineitä muuttosiivousta ei kannata alkaa tekemään. Oikeilla pesuaineilla ja hyvillä välineillä saat parhaan lopputuloksen ja siivousta ei ole niin raskasta tehdä. Jos sinulta ei löydy sopivia pesuaineita kaikille kodin pinnoille, niin ne kannattaa hankkia ennen siivouksen aloittamista. Väärillä pesuaineilla saatat vaurioittaa asunnon pintoja tai materiaaleja.

Muuttosiivouksessa kannattaa panostaa pintoihin joista lika näkyy helposti ja esineisiin jotka on päivittäisessä käytössä. Esimerkiksi uuni, jääkappi ja liesi ovat päivittäin käytössä ja niiden heikko siivousjälki pistää silmään loppusiivouksen jälkeen. Toisaalta myös huonosti pestyt ikkunat tai likainen suihkukaappi on helposti nähtävissä siivouksen jälkeen.

Oma siivousjälki kannattaa rauhassa tarkastaa loppusiivouksen jälkeen. Tässä vaiheessa on vielä helppo havaita mahdollisia virheitä tai tekemättömiä töitä loppusiivouksesta. Kun olet rauhassa tarkastanut asunnon ja korjannut kaikki löytämäsi virheet, niin todennäköisesti loppusiivouksen jälki kelpaa myös seuraavalle asukkaalle tai vuokranantajalle.

Muuttosiivouksen hinta

Muuttosiivouksen hintaan vaikuttaa tietysti asunnon neliömäärä ja sen yleiskunto. Muuttosiivous on yleisesti ottaen helppo toteuttaa, koska asunto on tyhjillään ja huonekalut ei hidasta siivoamista. Jos asuntoa on siivottu säännöllisesti, niin kaikille pinnoille riittää tavallinen pesu ja puhdistus. Asunnot, joita ei ole säännöllisesti siivottu ja pinttynyttä likaa on kertynyt paljon eri pinnoille on työmäärältään huomattavasti isompia. Kylpyhuoneisiin kertyvä kalkki tai pinttyneet ruuantähteen pöytätasoilla vie siivoojaan aikaa huomattavasti enemmän ja silloin muuttosiivouksen hinta luonnollisesti nousee.

Muuttosiivouksen kokonaiskustannus riippuu täysin palveluntuottajan tuntihinnasta ja mitä hinta sisältää. Kannattaa siis muistaa kysyä muuttosiivouksia tarjoavilta yrityksiltä sisältyykö esimerkiksi välineet ja pesuaineet hintaan vai laskutetaanko niistä erikseen. Meillä esimerkiksi kaikki tarvittavat välineet ja pesuaineet kuuluvat hintaan.

Kun kilpailutat itsellesi sopivaa muuttosiivousta, kannattaa kertoa palveluntarjoajalle asunnon neliömäärä, yleiskunto ja mahdolliset käytännöt jotka on sovittu vuokranantajan kanssa muuttosiivoukseen liittyen. Näiden tietojen perusteella palveluntarjoaja osaa kertoa kustannusarvion muuttosiivouksen hinnasta. Katso hinnastostamme paljonko muuttosiivouksen tuntihinta on.

Milloin muuttosiivous kannattaa varata?

Jos et itse kerkeä tekemään muuttosiivousta tarpeeksi hyvin tai et halua kuluttaa siihen omaa aikaasi, silloin kannattaa varata aika ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. Muuttosiivouksia tarjoavia yrityksiä on paljon, joten kannattaa kysyä tarjouksia useammilta yrityksiltä. Hinnoissa saattaa olla suuriakin eroja ja sopivan aikataulun löytyminen siivoukselle saattaa olla välillä haastavaa.

Muuttosiivousta varatessa kannattaa olla mahdollisimman ajoissa liikkeellä. Mitä aikaisemmin tiedät sopivan päivän muuttosiivoukselle, sitä todennäköisemmin saat siivouksen halutulle päivälle. Jos vain mahdollista, niin muuttosiivous kannattaa varata ainakin kuukausi ennen siivouspäivää.