Siivousohje: Saunan pesu

Useimmissa suomalaiskodeissa on sauna, ja sitä myös käytetään paljon. Mitä kovemmalla käytöllä saunan on, sitä useammin saunan pesu on aiheellinen. Sauna pysyy suhteellisen puhtaan jos käy suihkussa ennen saunomista ja käyttää laudeliinaa. Saunomisen jälkeen sauna kannattaa jättää hetkeksi päälle, jotta se kuivuu hyvin. Sauna kannattaa imuroida, muun siivouksen yhteydessä. Mikäli saunan pesu on aiheellinen, tämä siivousohje auttaa sinua. Samassa yhteydessä myös kylpyhuoneen pesu voi olla ajankohtainen. Katso ohjeet kylpyhuoneen pesuun.

Kuinka usein sauna kannattaa pestä?

Saunatilan pesu kannattaa tehdä 1-2 kertaa vuodessa, riippuen kuinka kovalla käytöllä sauna on. Lisäksi muuttosiivouksen yhteydessä siivous on suositeltavaa, kun saunan käyttäjät vaihtuvat.

Mitä tarvikkeita tarvitset saunan pesuun?

Saunan pesuun tarvitset juuriharjan ja siihen teleskooppisen jatkovarren helpottaaksesi saunan seinien ja katon pesua. Pesuaineena voi käyttää mäntysuopaa ja ota esimerkiksi moppiämpäri pesuaineliuosta varten.

Miten sauna pestään?

Saunan pesu kannattaa aloittaa imuroimalla tai lakaisemalla lauteilta ja saunan lattialta pölyt ja muu irtoroska. Voit pyyhkiä myös seinän ja katon, jos siellä on pölyä tai irtoroskia.

Saunan lauteiden, seinien ja katon pesu:

  • Saunan lauteiden pesu kannattaa aloittaa huuhtelemalla kaikki puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset avautuvat.
  • Valmista pesuaineliuos ämpäriin, mäntysuovan anniskeluohjeella.
  • Pese saunan kaikki puupinnat juuriharjalla ja mäntysuovalla, seinät ja katto mukaan lukien. Pese myös lauteiden alta ja lauteiden välit huolellisesti.
  • Irroita saunan lauteet, jos se on mahdollista, niin saat pestyä lauteiden alapinnat ja välit helpommin.
  • Puuta pestessä harjaa aina puun syiden suuntaisesti.
  • Pesun jälkeen huuhtele puupinnat huolellisesti kylmällä vedellä, niin puun huokoset sulkeutuvat.

Saunan lattiakaivon ja lattioiden pesu:

Lopuksi puhdista myös saunan lattiakaivo ja pyyhi lastalla ylimääräiset vedet lattialta pois. Pese viimeisenä myös saunan lattia ja pyyhi kiukaan ulkopinta.

Saunan kuivaus:

Pesun jälkeen saunaa kannattaa pitää hetken päällä pienellä lämmöllä, että sauna kuivuu paremmin.