Lehtien haravointi syksyllä ja keväällä

Kannattaako lehtien haravointi? Tämän blogitekstin lukemalla saat tietoa lehtien haravoinnista, joka kuuluu monen syys- ja kevätaskareisiin. Milloin haravointi kannattaa tehdä ja miten hävittää haravointijätteet? Tässä blogitekstissä kerrotaan lisäksi meidän tarjoamista pihatyöpalveluista, joihin kuuluu myös lehtien haravointi. 

Milloin kannattaa haravoida ja miksi?

Pitääkö lehdet haravoida syksyllä?

Syksyllä lehtien pudottua monella tekee mieli saada piha siistiksi. Jos lehtiä on paksumpi kerros nurmikon päällä, se kannattaa haravoida pois. Pienemmät määrät voi jättää nurmikolle ja silputa ruohonleikkurilla. Silputut lehdet maatuvat talven aikana ja tarjoavat nurmikolle ravinteita. Suuremmat lehdet maatuvat hitaammin kuin pienet, ja varsinkin puiden läheisyydessä olevat lehtikasat on hyvä poistaa tai möyhiä, koska märän lehtikasan alle kehittyy herkästi bakteeri- ja homekasvustoa. Perennapenkkeihin lehdet kannattaa jättää talveksi paikoilleen, koska ne suojaavat kasveja pakkaselta.

Pitääkö haravointi tehdä keväällä?

Keväällä kun lumi on sulanut ja nurmikko kuivunut, voi aloittaa kevätsiivouksen pihalla. Kannattaa malttaa odottaa, että maa on kuivaa. Jos haravointi on jäänyt syksyllä väliin, nurmikko voi olla lehtien peitossa. Keväälläkin voi riittää vain kevyt haravointi, jolloin poistetaan vain paksummat lehtikerrokset. Loput kannattaa nostaa nurmikon pinnalle haravalla ja silputa ruohonleikkurilla. Jos lehtiä on runsaasti, niitä voi käyttää katteena kasvimaalla ja puiden juurilla. Silputut lehdet voi käyttää hyväksi myös kasvimaalla, jolloin ne kuohkeuttavat ja lannoittavat maata. 

Pihaa ei tarvi haravoida putipuhtaaksi! Liiallinen haravointi ei tee nurmikolle hyvää, sillä kasvijätteen mukana poistuu myös paljon nurmikolle tärkeitä ravinteita. Haravointi parantaa kuitenkin nurmikon kasvua ja valon saantia. 

Mihin lehtien haravointijätteet hävitetään?

Ympäristöviranomaiset suosittelevat haravointijätteen kompostoimista omalla pihalla tai sen toimittamista lähimmälle jäteasemalle. Haravointijätteen oikeanlainen hävittäminen on iso osa vastuullista pihanhoitoa. Kompostointi on ekoteko, mutta aina siihen ei ole mahdollisuutta. Tällöin vaihtoehtona on kuljettaa lehtijäte kunnan jäteasemalle. Haravointi- ja risujätteen vienti toisen maalle tai sen hautaaminen on kiellettyä. Niitä ei saa myöskään polttaa.

Lehtien haravointijätteidein kompostointi

  • Avokompostissa tai puutarhajätekompostorissa
  • Kompostimullan avulla kasvien ravinteet voidaan palauttaa takaisin puutarhaan
  • Uuden jätelain myötä kompostoinnista pitää jatkossa tehdä erillinen ilmoitus kunnan viranomaisille

Lehtien toimitus Oulun Ruskon Jäteasemalle

  • Ruskon jätekeskus vastaanottaa puutarhajätettä ympäri vuoden
  • Lajittele haravointijäte sekä oksa- ja risujäte erikseen
  • Haravointijäte kompostoidaan jäteasemalla ja kompostoitunut aines käytetään jäteasemalla loppusijoitusalueen verhoilussa
  • Oksa- ja risujäte haketetaan ja se hyödynnetään energiantuotannossa
  • https://kiertokaari.fi/hinnat-ja-maksaminen/ruskon-jatekeskuksen-hinnasto/   -ajantasaiset hinnat puutarhajätteen viennille

Miksi tilata lehtien haravointi meiltä?

Tarjoamme pihatyöpalveluita Oulun seudulla, mm. Oulussa, Kempeleessä, Muhoksella, Oulunsalossa ja Haukiputaalla. Haravoinnin lisäksi teemme paljon muutakin, esimerkiksi nurmikon leikkaus tai lumityöt kertaluontoisesti tai säännöllisesti ja erilaisia siivouspalveluita, kuten ikkunanpesuja ja muuttosiivouksia. Olemme Oulun kaupungin hyväksymä palveluntuottaja, joten palveluihimme voi hyödyntää myös palveluseteliä.

Kun tilaat haravointipalvelun meiltä, voit jättää myös haravointijätteen poisviennin meidän huoleksemme. Toimitamme tarvittaessa lehdet, oksat ja muut puutarhajätteet jäteasemalle. Pihan haravoinnissa voimme käyttää asiakkaan välineitä, tai voimme tuoda tarvittavat välineet mukanamme.  

Lue lisää pihatöistä tai katso ajantasaisen hinnasto pihatöille. 

Jos haluat jättää haravoinnin meidän huoleksemme, voit tilata syksyn tai kevään haravoinnit helposti soittamalla numeroon 044 230 6377, tai laita sähköpostia [email protected]