Kiuaskivien vaihto – Milloin ja miten kiuaskivet kannattaa vaihtaa?

Kiuaskivet ovat keskeinen osa saunan toimivuutta, ja niiden säännöllinen vaihtaminen on tärkeää saunan hygienian ja toiminnan kannalta. Uusilla kiuaskivillä sauna lämpenee tehokkaammin. Tässä opas kertoo, milloin ja miten kiuaskivien vaihto kannattaa tehdä.

Milloin kiuaskivet on syytä vaihtaa?

Kiuaskivien vaihtoväli voi vaihdella saunan käytöstä ja kivien laadusta riippuen. Yleisesti suositellaan vaihtamaan kiuaskivet noin 1-3 vuoden välein. Tämä aikaväli voi kuitenkin vaihdella seuraavista käyttöasteesta ja kivien laadusta:

Saunan käyttöaste: Mitä enemmän sauna on käytössä, sitä nopeammin kiuaskivet kuluvat. Jos sauna on päivittäisessä käytössä, kivet saattavat tarvita vaihtoa useammin kuin harvemmin käytetyssä saunassa.

Kivien laatu: Laadukkaat kiuaskivet voivat kestää pidempään kuin huonompilaatuiset kivet. Huonolaatuiset kivet voivat murentua tai menettää kykynsä varata lämpöä nopeammin. Keraamiset kivet ovat kestävät yleensä paremmin.

Kiuaskivet tulisi vaihtaa, kun ne alkavat murentua tai niiden pinta on kulunut. Kivien kunto on tärkeä tekijä saunan lämmön ja kosteuden tasapainon ylläpitämisessä.

On suositeltavaa tarkkailla kiuaskivien kuntoa säännöllisesti ja vaihtaa ne tarvittaessa. Valmistajalta tai asiantuntijalta voi myös kysyä suosituksia kivien vaihtovälin suhteen, sillä se voi vaihdella eri kiuas- ja kivimallien välillä.

Kuinka paljon kiuaskiviä tarvitset?

Kiuaskivien määrä riippuu saunan koosta ja kiukaan tyypistä. Yleinen suositus on käyttää noin 20-30 kiloa kiuaskiviä keskikokoiseen saunaan, johon mahtuu noin 4-6 henkilöä.

Tarkempaan määrään vaikuttavat seuraavat tekijät:

  1. Kiukaan koko: Mitä suurempi kiuas on, sitä enemmän kiuaskiviä yleensä tarvitaan lämmön tasaisen jakautumisen varmistamiseksi.
  2. Kiukaan tyyppi ja teho: Tietyt kiukaat, kuten keraamiset tai erikoismallit, voivat tarvita erityyppisiä tai määrältään erilaisia kiuaskiviä. Valmistajan antamat suositukset kiuaskivien määrästä ovat yleensä luotettavin ohje.

Ennen kiuaskivien hankkimista on suositeltavaa tarkistaa kiukaan valmistajan suositukset kivien määrästä ja tyypistä, sillä erilaiset kiukaat voivat vaatia erilaisia kiviä saavuttaakseen parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja turvallisuuden. Lisäksi valmistajan suositukset liittyen kivien vaihtoväliin ja laatuun ovat tärkeitä huomioida saunan optimaalisen toiminnan kannalta.

Vaiheet kiuaskivien vaihtoon

1. Valmistelu

Sammuta sauna ja anna sen jäähtyä ennen kiuaskivien vaihtoa. Murenevat kivet voivat olla erittäin teräviä, joten käytä suojakäsineitä varmistaaksesi turvallisuutesi kivien vaihdon aikana.

2. Poista vanhat kivet

Poista varovasti vanhat kivet kiuasosasta. Yleensä murenevat kivet sotkevat myös lattialaatoitusta etenkin kiukaan alta. Kylpyhuoneen pesuohjeilla onnistut saunan laatoituksen ja lattiakaivon puhdistamisessa.

3. Lado uudet kivet

Asettele uudet kiuaskivet tasaisesti kiuasosassa. Suuremmat kivet laitetaan pohjalle ja pienemmät päälle. Sähkösaunassa vastukset pyritään peittämään.

4. Loppusiivous

Tarkista vielä kiuasosan ympäristö ja poista mahdolliset jäämät tai roskat. Kiuaskivien vaihdon yhteydessä saunan pesu varmistaa, että koko sauna on puhdas ja valmis käyttöön.

5. Tarkista ja käynnistä sauna

Tarkista, että kivet ovat tasaisesti aseteltuina ja käynnistä sitten sauna normaalisti. Odota, kunnes kivet ovat lämmenneet tasaisesti. Nauti löylyistä!


Toivottavasti tämä opas auttaa ylläpitämään saunasi kiuaskiviä oikea-aikaisesti ja tehokkaasti!