Voiko kotitalousvähennystä hyödyntää kotisiivouksessa?

Meiltä kysytään usein siivouspalveluita tilatessa, voiko kotitalousvähennystä hyödyntää myös siivouspalveluihin. Me autamme asiakkaita mielellään kotitalousvähennykseen liittyvissä asioissa ja tähän blogitekstiin on koottu tärkeimpiä asioita siihen liittyen.

Tästä blogista löydät yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia liittyen kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen siivouspalveluissa. Lukemalla tämän blogitekstin saat hyödyllistä tietoa myös eri yritysten käytännöistä liittyen siivousvälineisiin ja pesuaineisiin, koska niistä et voi saada kotitalousvähennystä vaikka yritys niistä laskuttaisi. Kerron myös tässä blogitekstissä käytännön ohjeet miten haet kotitalousvähennystä siivouspalveluista ja paljonko kotitalousvähennyksen maksimi on vuonna 2020.

Kotitalousvähennyksestä on myös kattavasti tietoa verottajan omilla verkkosivuilla. Verottajan sivuille on koottu myös kaikki muut palvelut mistä voit saada kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennystä voit saada myös yhtäaikaisesti eri palveluista. Verottajan sivuilla on myös kätevä chat-toiminto joka auttaa erilaisissa kysymyksissä verotusasioihin liittyen.

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka voi saada kun ostat palveluja kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi. Jokaisen kotitalouden pitää hakea kotitalousvähennystä itse. Kun maksat työstä yritykselle, saat vähentää 40% vähennykseen oikeuttavan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Tästä johtuen palveluita kilpailuttaessa, kannattaa muistaa kysyä kaikki yrityksen kustannukset joista laskutetaan.

Kotitalousvähennys ja siivouspalvelut.

Siivouspalvelut luokitellaan kotitaloustyöksi joten siitä saa ja kannattaa hyödyntää kotitalousvähennys. Kotitalousvähennyksen maksimi vuonna 2020 teetetyissä töissä on 2250 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa.

Mikäli vuoden aikana kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt maksavat siis yhteensä alle 100 euroa, et voi hyödyntää kotitalousvähennystä.

Voiko kotitalousvähennystä hakea puolison kanssa

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä, josta edellisessä kappaleessa kerrottiin on henkilökohtainen. Puolisoista täyden vähennyksen voi saada kumpikin eli yhteensä 4500 euroa, jos molemmilla on riittävästi vähennyskelpoisia kustannuksia siivouspalveluista. Puolisoiden kohdalla ei ole merkitystä sillä, kumpi vähennyskelpoiset kustannukset on maksanut. Vähennys myönnetään siltä osin, kuin vähennettävä osa kustannuksista kummankin osalta ylittää 100 euron omavastuuosuuden.

Mitä tarkoittaa työn osuus kotitalousvähennyksessä?

Olet varmaan kuullut, että kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Jos yritys laskuttaa sinulta esimerkiksi siivousvälineistä tai matkakorvauksista sinun tulee vähentää ne laskun loppusummasta kotitalousvähennystä tehdessä.

Yrityksillä on hyvin erilaisia toimintatapoja siivouspalveluiden hinnoittelussa. Siivouspalveluita tilatessa, kannattaa muistaa kysyä yrityksen eri kustannuksista. Jos yritys laskuttaa esimerkiksi välineistä ja pesuaineista pitää ne vähentää loppusummasta kotitalousvähennystä tehdessä.  Jos yritys laskuttaa vain toteutuneesta kotitaloustyöstä eli siivouksesta, voit laittaa koko loppusumman kotitalousvähennykseen.

Nämä asiat kannattaa siis muistaa, kun kilpailutat itsellesi sopivaa siivouspalvelua. Siivouspalvelun tuntihintaan kertyy helposti niin sanottuja piilokuluja, joita ei voi laittaa kotitalousvähennykseen. Tästä johtuen siivouspalveluita kilpailuttaessa kannattaa kysyä tarkasti eri yritysten hinnoittelusta.

Me emme laskuta asiakkaita siivousvälineistä tai pesuaineista. Meillä ei ole myöskään erillisiä käyntimaksuja joita ei voi laittaa kotitalousvähennykseen. Tämä helpottaa meidän asiakkaita myös kotitalousvähennystä tehdessä.

Kotitalousvähennys ja arvonlisäveroton siivouspalvelu

Suomessa on oikeus ostaa kotipalveluita ja niiden tukipalveluita arvonlisäverottomasti, jos palvelut myydään sosiaalihuollon tarpeessa olevalle henkilölle sosiaalihuoltopalveluina. Yksityiset yrityksen voivat myydä palveluita arvonlisäverottomasti vain, jos toiminta on sosiaaliviranomaisen valvomaa.

Siivouspalvelut luokitellaan kotipalvelun tukipalveluiksi, joten sitä on mahdollista ostaa myös arvonlisäverottomasti. Meiltä kysytään usein, voiko arvonlisäverottomassa siivouspalvelussa hyödyntää kotitalousvähennystä.

Jos ostat siivouspalveluita arvonlisäverottomana, voit hyödyntää kotitalousvähennystä normaalisti työn osuudesta. Kotitalousvähennyksen maksimi vuonna 2020 on myös arvonlisäverottomissa palveluissa 2250 euroa ja omavastuu on 100 euroa vuodessa.

Miten kotitalousvähennys haetaan siivouspalveluista

Kotitalousvähennystä voi hakea verottajalta sähköisesti tai paperilomakkeella. Sähköisesti hakeminen onnistuu verottajan verkkosivuilla OmaVero-palvelussa. Jos haluat hakea kotitalousvähennystä perinteisellä paperilomakkeen voit lähettää sen kirjeellä verotoimistoon. Paperisen 14A lomakkeen voi tulostaa verottajan verkkosivuilta.

Kun täytät ilmoituksen kotitalousvähennyksestä tarvitset yrityksen Y-tunnuksen, yrityksen nimen, tiedot sopimuksesta ja tarkemman selvityksen työstä jota on tehty, eli tässä tapauksessa siivouspalvelu. Kirjaa ilmoitukseen koko vuoden aikana tehdyn työn osuuden loppusumma arvonlisäveroineen.

Kotitalousvähennys ja kalenterivuosi

Meiltä kysytään usein mitkä kaikki siivouslaskut voi laittaa saman kalenterivuoden kotitalousvähennykseen. Laskujen päiväyksillä ei ole merkitystä kotitalousvähennyksen kanssa, koska kotitalosvähennystä voi hakea vain maksetuista laskuista. Voit hyödyntää kotitalousvähennystä kaikista laskuista, jotka on maksettu saman kalenterivuoden aikana. Jos esimerkiksi Joulukuun siivouslasku on maksettu seuraavan vuoden Tammikuussa, et voi laittaa sitä edellisen vuoden kotitalousvähennykseen vaikka itse työ on tehty edellisenä vuonna.

Kysy lisätietoa

Jäikö sinulla jokin asia vielä askarruttamaan kotitalousvähennyksen osalta? Laita meille sähköpostia tai soita, niin vastaamme kysymyksiin!