Renkaiden vaihto itse

Kun kausivaihto taas koittaa ja renkaiden vaihdon aika lähestyy, monet autoilijat kohtaavat kysymyksen: kannattaako renkaat vaihtaa itse vai luottaa ammattilaiseen? Tässä blogissa kerromme molempien vaihtoehtojen etuja ja haittoja auttaaksemme sinua tekemään päätöksen, joka sopii parhaiten sinulle. Kerromme sinulle myös vinkit mitä välineitä tarviset renkaanvaihtoon ja miten onnistut siinä itse!

Renkaiden Vaihto Itse:

Edut:

 • Säästät rahaa: Vaihtamalla renkaat itse säästät hieman rahaa, koska et maksa työstä ammattilaiselle. Hinnat vaihtelevat yrityksistä riippuen, noin 30€-60€ välillä.
 • Aikataulu: Voit suorittaa renkaiden vaihdon silloin, kun se sopii parhaiten omaan aikatauluusi. Et ole riippuvainen renkaanvaihtoliikkeen aukioloajoista ja sesongin aiheuttamasta ruuhkasta.
 • Hyödyllinen taito: Mikäli osaat vaihtaa autoosi renkaat itse, voit tehdä sen myös tarvittaessa jos autosta puhkeaa rengas kesken matkanteon ja sinun tulee vaihtaa tilalle vararengas.

Haitat:

 1. Tarvittavien välineiden hankinta: Renkaiden vaihtamiseen tarvitset työkaluja, kuten painoluokaltaan sopivan tunkin ja rengasavaimen. Nämä välineet on hankittava tai vuokrattava.
 2. Opettelu: Renkaiden vaihto voi viedä enemmän aikaa, jos et ole tottunut tekemään sitä. Ammattilainen voi suorittaa tehtävän nopeammin.
 3. Riski virheille: Väärin vaihdetut renkaat voivat aiheuttaa turvallisuusriskin. Väärin kiristetyt pultit voivat johtaa renkaan irtoamiseen ajon aikana.

Ammattilaisen Käyttö:

Edut:

 1. Ammattitaito: Autonhuoltoliikkeen ammattilaisilla on tarvittavat välineet ja taito renkaiden vaihtamiseen. He osaavat suorittaa tehtävän tehokkaasti ja turvallisesti.
 2. Ei oman työn vaivaa: Käyttämällä ammattilaista sinun ei tarvitse huolehtia tarvittavista välineistä, ja säästät aikaa ja vaivaa.
 3. Mahdolliset lisäpalvelut: Autokorjaamolla voi olla muita palveluita, kuten renkaiden tasapainotus ja pyöränkulmien säätö, jotka parantaa ajokokemusta.

Haitat:

 1. Kustannukset: Ammattilaisen palvelut maksavat enemmän kuin itse tehty työ. Jos budjetti on tiukka ja omistat kaikki välineet, kannattaa harkita renkaanvaihtoa itse.
 2. Aikataulut: Sinun on sovitettava aikataulusi huoltoliikkeen aukioloaikoihin, mikä voi olla hankalaa kiireiselle henkilölle. Huoltoliikkeessä saattaa olla myös muita asiakkaita, mikä voi aiheuttaa odotteluaikaa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että renkaiden vaihto itse voi olla houkutteleva vaihtoehto, jos haluat säästää rahaa ja sinulla on tarvittavat välineet. Toisaalta ammattilaisen käyttö tarjoaa turvaa ja nopeutta, erityisesti niille, joilla ei ole aikaa tai halua suorittaa itse renkaiden vaihtoa. Lopullinen päätös riippuu omista taidoista, aikataulusta ja mieltymyksistä.

Kuinka vaihtaa renkaat itse:

Renkaiden vaihto on yksi niistä perustoimenpiteistä, joka jokaisen autoilijan olisi hyvä osata. Se ei vain säästä rahaa, vaan antaa myös paremman ymmärryksen autosi toiminnasta. Tässä käymme läpi vaihe vaiheelta, miten vaihtaa autonrenkaat itse turvallisesti ja tehokkaasti.

Tarvikkeet:

Ennen kuin aloitat renkaiden vaihdon, varmista, että sinulla on seuraavat tarvikkeet:

 1. Renkaat: Tarkista, että vaihdettavat renkaat ovat kunnossa, niissä on kulutuspintaa jäljellä ja niissä on pysynyt ilma sisällä.
 2. Tunkki: Varmista, että sinulla on painoluokaltaan sopiva tunkki juuri sinun auton nostoon.
 3. Rengasavain: Oikealla rengasavaimella saat renkaan pultit auki.

Vaiheet:

 1. Valmistelu:
  • Valitse turvallinen ja tasainen paikka renkaiden vaihtoa varten.
 2. Löysää pultit:
  • Käytä rengasavainta löysätäksesi renkaiden pultteja hieman, ennenkuin nostat auto ilmaan.
 3. Nosta auto ilmaan kunkin renkaan kohdalta erikseen:
  • Aseta tunkki auton alle autonvalmistajan suosittelemaan nostokohtaan.
  • Nosta auto niin, että rengas on irti maasta.
 4. Irrota rengas:
  • Käytä rengasavainta irrottaaksesi renkaiden pultit kokonaan irti.
  • Irroita rengas varovaisesti pois paikaltaan.
 5. Aseta uudet renkaat:
  • Aseta uudet renkaat paikoilleen kiinnittäen huomiota renkaiden pyörimissuuntaan, jos niissä on merkintä.
  • Kierrä pultit rengasavaimella takaisin paikoilleen.
 6. Laske auto maahan:
  • Laske auto takaisin maahan tunkin avulla, kun olet kiristänyt kaikki pultit paikoilleen.
 7. Kiristä pultit:
  • Käytä rengasavainta kiristääksesi renkaiden pultit huolellisesti, kun auto on maassa.
 8. Tarkista Ilmanpaine:
  • Tarkista, että kaikissa renkaissa on suositeltu ilmanpaine.
 9. Toista Prosessi:
  • Toista sama prosessi muiden renkaiden kanssa.
 10. Jälkikiristys: Renkaiden pultit kannattaa vielä varmuuden vuoksi jälkikiristää noin 100-200 kilometrin ajon jälkeen.