Pyykinpesukoneen puhdistus – Mitä kannattaa ottaa huomioon

Pyykinpesukoneen säännöllinen puhdistus on tärkeää sen toimivuuden ja pitkäikäisyyden kannalta. Ajan myötä pesukoneeseen voi kerääntyä likaa, kalkkia ja pesuainejäämiä, jotka voivat haitata koneen toimintaa ja jättää pyykkiin epämiellyttäviä hajuja.

Kuinka usein pyykinpesukoneen puhdistus on ajankohtainen?

Pyykinpesukoneen puhdistamisen tiheys riippuu useista tekijöistä, kuten kuinka usein konetta käytetään ja minkä tyyppisiä pesuaineita käytetään. Yleinen suositus on puhdistaa pyykinpesukone vähintään kerran vuodessa. Nukkasihdin tarkistus on suositeltavaa tehdä useammin, jopa kuukausittain. Tämä auttaa estämään epämiellyttävien hajujen muodostumista, vähentää homeen ja bakteerien kasvua sekä pitää koneen toimimassa tehokkaasti.

Jos peset pyykkiä erittäin usein tai käytät paljon nestemäisiä pesuaineita ja huuhteluaineita, saattaa olla tarpeen puhdistaa kone useammin. Tällöin jopa kahden kuukauden välein tehtävä puhdistus voi olla suositeltavaa.

Myös koneen käyttöohjeista voi löytyä valmistajan suosituksia puhdistustiheydelle, jotka on hyvä tarkistaa ja noudattaa.

Tarvittavat tarvikkeet

Ennen kuin aloitat, varmista, että sinulla on seuraavat tarvikkeet:

Pyykinpesukoneen puhdistusprosessi

Pesuainelokero

Aloita puhdistamalla pesuainelokero. Irrota se koneesta ja liota lämpimässä vedessä, johon on lisätty puhdistusainetta. Puhdista aukot ja nurkat harjalla tai rätillä.

Tiivisteiden ja luukun puhdistus

Puhdista tiivisteet ja luukun alue huolellisesti. Tähän voi käyttää mikrokuituliinaa ja mietoa puhdistusainetta. Varmista, että puhdistat myös tiivisteiden takana olevat alueet, sillä sinne voi kertyä hometta ja likaa, joka voi johtaa tiivisteiden vuotamiseen.

Pyykinpesukoneen sisäpuolen puhdistus

Suorita pesukoneen puhdistusohjelma käyttäen puhdistusainetta tai etikkaa. Jos koneessasi ei ole erillistä puhdistusohjelmaa, käytä korkeinta mahdollista lämpötilaa ja lisää puhdistusaine suoraan rumpuun.

Lattian puhdistus pyykinpesukoneen alta

Lattialaatoitukseen pyykkikoneen alle kertyy kosteutta ja likaa, jos pyykkikone on sijoitettu kylpyhuoneen lattialle. Pyykkikoneen puhdistuksen yhteydessä on hyvä siirtää pyykinpesukone ja pestä lattia myös sen alta. Lattialaatoituksen pesusta löydät hyvät ohjeet kylpyhuoneen pesuohjeista.

Nukkasihdin tarkistus ja puhdistus

Nukkasihti on osa pyykinpesukonetta, joka kerää nukan, karvat ja muut pienet partikkelit, jotka irtoavat vaatteista pesun aikana. Sen tarkoitus on estää näiden partikkelien pääsy pesukoneen poistopumppuun ja letkuihin, mikä voisi aiheuttaa tukoksia ja häiritä koneen normaalia toimintaa.

Nukkasihti sijaitsee yleensä pesukoneen alaosassa, ja se on suunniteltu niin, että käyttäjä voi helposti avata ja puhdistaa sen. Puhdistus on yleensä suositeltavaa suorittaa säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuussa riippuen pesukoneen käyttötiheydestä. Tukkeutunut nukkasihti voi aiheuttaa ongelmia, kuten huonon poistoveden virtauksen tai jopa koneen pysähtymisen.

Nukkasihdin säännöllinen tarkistus ja puhdistus ovat tärkeitä toimenpiteitä pyykinpesukoneen ylläpidossa ja sen toiminnan varmistamisessa.

Ylläpito

Pyykinpesukoneen ylläpitämiseksi puhdista se säännöllisesti ja noudata valmistajan ohjeita. Voit myös välttää kalkin kertymistä käyttämällä vedenpehmennysaineita ja valitsemalla oikeanlaiset pesuaineet. Lisätietoja muiden kodinkoneiden ylläpidosta ja puhdistuksesta löytyy esimerkiksi uunin pesuohjeista.

Muista, että säännöllinen puhdistus ja huolto pidentävät pyykinpesukoneesi käyttöikää ja takaavat paremman pesutuloksen.