Kotitalousvähennys 2022 – Miten kotitalousvähennys muuttuu?

Kotitalousvähennys vuonna 2024

Millaisia muutoksia tulee kotitalousvähennykseen vuonna 2024  kotitalous- ja hoivatyön osalta? Tässä blogitekstissä kerron minkälaisia muutoksia kotitalousvähennykseen on tulossa ja mitä se käytännössä ottaen tarkoittaa siivous- ja kotipalveluissa. Kerron myös tarkemmin, mitä palveluita luetaan kotitalous- ja hoivatyöksi ja minkälaiselta yritykseltä palvelu pitää ostaa, että saat kotitalousvähennyksen. Tulevat muutoksen vaikuttavat positiivisesti esimerkiksi siivouspalveluiden ja pihatöiden hankintaan. Nyt jos koskaan kannattaa siis hankkia kotiin erilaisia palveluita helpottamaan kiireistä arkea. Ota meihin yhteyttä, jos haluat kuulla aiheesta lisää tai pyytää tarjouksen esimerkiksi siivouspalveluista.

Mikä muuttuu kotitalousvähennyksessä vuonna 2024?

Vuonna 2021 kotitalousvähennyksen maksimimäärä oli 2250€ henkilöltä. Korvausprosentti oli 40% ja omavastuu 100€. Vuoden 2022 alusta tuo maksimimäärä nousee kotitalous- ja hoivatyön osalta 3500€ henkilöltä. Tämän lisäksi korvausprosentti nousee 40:stä 60:een prosenttiin. Omavastuu pysyy edelleen sadassa eurossa. Maksimimäärään ja korvausprosenttiin tulee siis huomattava korotus ja tämän ansiosta palvelun hankinta on sinulle halvempaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että korotus koskee vain kotitalous- ja hoivatyötä.

Mitä palveluita luetaan kotitalous- ja hoivatyöksi?

Siivouspalveluiden lisäksi kotitaloustöihin luetaan muun muassa pihan ja puutarhan hoito, lumenluonti, ruoanlaitto ja pyykinpesu. Hoiva- ja hoitotyöhön lasketaan esimerkiksi lasten, vanhusten ja vammaisten hoito. Verottajan sivuilta löydät myös tarkan listan, jossa on eriteltynä kaikki palvelut joihin voit hyödyntää kotitalousvähennystä.

Kannattaa myös muistaa, että kotitalousvähennystä ei saa esimerikiksi tarvikkeista tai matkakorvauksista. Käytännössä saat siis kotitalousvähennyksen aina työn osuudesta. Me emme laskuta välineistä tai pesuaineista, joten kotitalousvähennykseen ei tarvitse eritellä niitä. Tutustu siivous- ja kotipalveluiden hintoihin.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Yksi tärkeä asia on ensin selvittää, että kuuluuko palveluntuottaja ennakoperintärekisteriin. Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, et voi saada sen tekemästä työstä kotitalousvähennystä. Voit tarkistaa asian YTJ-yrityshausta. Me kuulumme ennakkoperintärekisteriin ja meiltä ostamastasi työstä on mahdollista hakea kotitalousvähennystä.

Nykyään kotitalousvähennystä voi hakea joko paperisella lomakkeella tai internetin kautta sähköisenä, voit siis niistä valita itsellesi sopivamman vaihtoehdon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos haet kotitalousvähennystä sähköisenä niin tarvitset verkkopankkitunnukset. Ilman niitä et pääse kirjautumaan verottajan sivuille. Lomakkeeseen tulee täyttää sen yrityksen tiedot, keneltä olet palvelun ostanut. Tarvitset tähän yrityksen nimen ja y-tunnuksen. Tähän kohtaan kirjataan myös sopimuksen tekopäivä sekä ensimmäinen ja viimeinen maksupäivä. Lopuksi lomakkeeseen kirjataan summa, jolla olet palvelua ostanut. Kaikki nämä tiedot saat meiltä kysymällä ja voimme lähettää sinulle koosteen pyydettäessä.

Paperisen lomakkeen saat tulostettua verottajan sivuilta ja pystyt lähettämään sen postitse verotoimistoon. Paperiseen lomakkeeseen täytät siis itse käsin kaikki tarvittavat tiedot.

Sähköisen ilmoituksen voit tehdä kirjautumalla verkkopankkitunnuksilla verottajan sivuille ja noudattamalla sieltä saatuja lisäohjeita.
Lomakkeeseen täytetään ensin omat tiedot, eli nimi, henkilötunnus ja verovuosi. Tämän jälkeen valitset tiedot työn suorituksesta ja kirjoitat tarkemman selvityksen työstä. Valitse myös missä kohteessa kyseinen työ on tehty.

Remontit ja kotitalousvähennys vuonna 2024

Kotiin tehtäviä remontointeja tämä uudistus ei koske kuin poikkeustapauksissa. Käytännössä kotiin tehtäviin remontteihin saat saman maksimimäärän kuin vuonna 2021, eli 2250€ henkilöltä ja korvausprosentti on 40%.

Ainoa poikkeus on remontit, jossa öljylämmitys vaihdetaan ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon. Näissäkin tapauksissa korotettua kotitalousvähennystä saa vain, jos et ole saanut siihen muuta tukea.

Lisätietoa kotitalousvähennyksestä

Verottajan sivuilta saat kattavasti ajankohtaista tietoa kotitalousvähennykseen liittyen osoitteesta www.vero.fi. Verottajan sivuilla on käytössä myös chat-palvelu, jossa voit kysyä helposti apua. Nykyään verotoimisto löytyy myös sosiaalisesta mediasta esimerkiksi facebookista, instagramista ja youtubesta.