Auton ulkopesu

Auton ulkopesu on tärkeä osa säännöllistä auton ylläpitoa, ja se ei ainoastaan tee autostasi kiiltävää, vaan myös auttaa suojaamaan sen maalipintaa ja muita pintoja. Oikeilla vinkeillä ja asianmukaisilla välineillä auton ulkopesu on tehokasta ja antaa autoillesi pitkäaikaisen suojan. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä ja suosituksia auton ulkopesuun liittyen.

1. Käytä oikeita välineitä: Ennen kuin aloitat autosi pesun, varmista, että sinulla on tarvittavat välineet. Sopiva pesuaine, mikrokuituliina, pesusieni tai pesuharja, sekä painepesuri tai letkupesuri ovat keskeisiä välineitä. Varmista, että pesuvälineesi ovat puhtaita ja hyväkuntoisia, jotta vältät mahdolliset naarmut maalipinnassa.

2. Esipesu ja lian irrottaminen: Ennen pesua huuhtele auto huolellisesti, jotta suurin osa irtoliasta poistuu. Voit käyttää painepesuria tai letkupesuria tähän vaiheeseen. Tarvittaessa voit myös käyttää esipesuainetta, joka auttaa irrottamaan pinttyneempää likaa.

3. Huolellinen pesutekniikka: Kun olet suorittanut esipesun, levitä autoshampoo pesusieneen tai pesuharjaan ja pese auto huolellisesti ylhäältä alas. Voit tehdä pesuveden myös suoraan ämpäriin. Tässä kannattaa ottaa myös toinen ämpäri, jossa huuhtelet välillä pesusienen tai harjan. Vältä pyörivää liikettä, joka saattaa aiheuttaa naarmuja. Huuhtele välineesi säännöllisesti puhtaalla vedellä.

4. Kuivaus: Kuivaa auto huolellisesti mikrokuituliinalla tai kuivauslastalla. Kuivauksen tulisi tapahtua mahdollisimman pian pesun jälkeen estääksesi veden kuivumisen maalipintaan ja minimoidaksesi vesipisaroiden tai valumien aiheuttamat jäljet.

5. Erikoishuomio alumiinivanteisiin: Mikäli autossasi on alumiinivanteet, ne vaativat erityistä hoitoa. Pese vanteet säännöllisesti, ja käytä tarvittaessa vannepesuainetta. Muista noudattaa pesuaineen käyttöohjeita.

6. Ikkunoiden ja peilien pesu: Voit käyttää pinnoitetta ikkunoiden pesuun. Tämä poistaa ikkunasta sadevettä eikä pyyhkijöitä tarvi käyttää niin aktiivisesti. Puhdista myös peilit ja kuivaa pinnat valumajälkien poistaseksi.

Auton ulkopesu ei ole vain esteettinen kysymys, vaan myös investointi autosi pitkäikäisyyteen. Noudattamalla oikeita vinkkejä ja käyttämällä laadukkaita välineitä varmistat, että autosi näyttää hyvältä ja maalipinta pysyy parempana.

Auton säännöllinen vahaus:

Vahaus auttaa suojaamaan auton maalipintaa, säilyttäen sen kiillon ja vähentäen naarmujen riskiä. Auton vahaus on välttämätön osa säännöllistä auton ylläpitoa, joka ei ainoastaan lisää autosi kiiltoa, vaan tarjoaa myös suojaa maalipinnalle. Vahaus auttaa suojaamaan autosi ulkopintaa sään aiheuttamilta haittavaikutuksilta, kuten UV-säteilyltä, lialta, lintujen jätöksiltä ja tiesuolalta.

Miksi vahaus on tärkeää?

 1. Kiilto ja ulkonäkö: Auton vahaus antaa autollesi upean kiillon ja tekee siitä visuaalisesti hienomman. Kiiltävä pinta on kuin kruunu, joka kruunaa auton ulkonäön.
 2. Suojakerros: Vahaus luo suojaavan kerroksen auton maalipinnalle. Tämä kerros estää erilaisia sääolosuhteita ja ympäristötekijöitä vahingoittamasta maalia suoraan.
 3. Helppo puhdistettavuus: Vahattu pinta hylkii likaa ja vettä, mikä tekee auton pesusta helpompaa. Sadevesi tai pesuvesi valuu pois maalipinnalta tehokkaammin, ja lika irtoaa vahatulta pinnalta helpommin.
 4. Pitkäaikainen suojaus: Laadukas autovahaus tarjoaa pitkäaikaista suojaa, joka voi kestää useita kuukausia. Tämä tarkoittaa vähemmän tarvetta jatkuvaan pesuun ja vahaamiseen.

Oikeat välineet auton vahaukseen:

 1. Autovaha: Valitse laadukas autovaha, joka sopii autosi maalipinnalle ja käyttöolosuhteisiin. Eri vahat voivat tarjota erilaisia ominaisuuksia, kuten pidempää kestävyyttä tai erityistä kiiltoa.
 2. Mikrokuituliinat: Käytä pehmeitä mikrokuituliinoja vahan levittämiseen ja kiillottamiseen. Vältä karkeita liinoja, jotka voivat naarmuttaa maalipintaa.
 3. Vahanpoistoaine: Tarvittaessa käytä vahanpoistoainetta poistamaan vanha vaha auton pinnalta.

Vaiheet auton vahauksessa:

 1. Pesu ja kuivaus: Pese auto huolellisesti ennen vahausta varmistaaksesi, että pinnalla ei ole likaa tai hiekkaa, jotka voisivat naarmuttaa maalia vahaamisen aikana. Anna auton kuivua täysin ennen vahausta.
 2. Varjossa työskentely: Valitse vahauspaikaksi varjoisa alue, mieluiten viileällä säällä. Suorassa auringonpaisteessa vahan levittäminen voi tehdä siitä vaikeaa ja jättää epätasaisen pinnan.
 3. Vahan levittäminen: Käytä esimerkiksi puhdasta mikrokuituliinaa levittääksesi ohut kerros vahaa pienelle alueelle kerrallaan. Noudata valmistajan ohjeita vahan levittämisestä.
 4. Kuivumisaika: Anna vahan kuivua pinnalle. Kuivumisajan pituus vaihtelee vahatyypin mukaan, joten lue tuotteen ohjeet.
 5. Kiillotus: Käytä puhtaita mikrokuituliinoja kiillottamaan autosi pinta. Kiillota pyörivin liikkein saadaksesi aikaan kiiltävän lopputuloksen.

Vinkkejä onnistuneeseen auton vahaukseen:

 • Älä levitä liikaa vahaa: Liika vaha ei tee autostasi kiiltävämpää, vaan se voi olla vaikeaa poistaa ja jättää epätasaisen pinnan.
 • Noudata ohjeita: Jokainen vahatuote voi vaatia hieman erilaisen käyttötavan. Lue aina tuotteen ohjeet ennen käyttöä.
 • Säännöllinen vahaus: Parhaan suojan saavuttamiseksi vahaa auto säännöllisesti, esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa.
 • Pidä välineet puhtaina: Puhtaat välineet takaavat tasaisen vahapinnan. Huuhtele ja pese käytetyt liinat ja harjat huolellisesti käytön jälkeen.